marți, 17 martie 2009

Propuneri de momente artistice pt serbari si spectacole

Propuneri de concursuri si momente artistice

pentru spectacolele si serbarile care se sustin in scoli si gradinite

Introducere : Serbarea scolara poate fi transformata intr-un veritabil spectacol , iar spectacolul inseamna divertisment , buna dispozitie , relaxare .Iata de ce va propun si numere haioase , neobisnuite poate pentru unii care erau obisnuiti cu serbari serioase si sobre . Sa stiti ca nu stirbeste cu nimic din talentul Dvs. de cadru didactic daca incercati sa fiti cat mai natural si , de ce nu , nostim in postura Dvs de " modelator de oameni " .Discutati cu copiii aceste propuneri si alegeti impreuna .Veti vedea ca ei au inca si mai multe idei decat am putut eu scrie mai jos .Succes si nu uitati : omul de la catedra e ca un artist pe o scena , iar ora e un mic spectacol , de aceea este foarte necesar sa zambiti cand sunteti fata in fata cu publicul Dvs ! Nu vreau sa mai vad fetze crispate prin scoli si gradinite ci oameni relaxati si veseli ! Aceste minunate fapturi , care sunt copiii , merita din plin sa aiba in fatza lor " artisti " care nu si-au pierdut inca simtul umorului , in ciuda vremurilor foarte grele pe care le traim . Un model ar fi Roberto Benigni din filmul sau " La vita e bella " , care interpreteaza un

personaj plin de viata desi actiunea are loc intr-un lagar de concentrare nazist .

1.Concurs de karaoke-se poate face pe bune cand copiii au voce si cunosc piesa dinainte sau haios cand nu au voce si nici nu cunosc piesa si improvizeaza pe loc o linie melodica . Se poate canta individual sau in grup (atunci cand publicul canta ca la marile concerte ) .Pe net exista milioane de fisiere karaoke.Le gasiti pornind de pe google tastand "karaoke files " sau midi files with lyrics ".Aceste fisiere au extensia ".kar " sau " .mid " si pot fi redate cu programul van basco's care este free.Descarca-l acum !

2.Teatru- Copiii pot interpreta un fragment dintr-o piesa de teatru .A se cauta comedii (vezi schitele lui I.L. Caragiale sau Cehov .)

3.Monologuri celebre- Cauta pe youtube monologuri ale marilor nostri actori si cauta se le interpretezi si tu .( Ex .: Florin Piersic cu Pedagog de scoala noua este absolut mortal ! Dar si Toma Caragiu , Amza Pelea cu al lui Nea Marin , etc ). Vezi si Coana Chirita !

4.Moda fistichie -parada de costume bizare facute din materiale textile , se vor cauta combinatiile cele mai haioase si cele mai nepotrivite (Ex: in pantaloni scurti si cu joben ) . Se vor cauta haine cat mai viu colorate , cu dungi sau buline .Se vor pune esarfe la picior sau la mana , pantofi din perechi diferite etc

5.Parada costumelor din materiale reciclabile -tinute din carton , plastic , cartele de telefon , dopuri de plastic , etc

6.Concurs playback -interpretii trebuie sa faca playback ca si cum ar canta ei .Optional : tinuta vestimentara asemanatoare cu a artistului original .(Ex. Elvis , Michael Jackson etc ) Gary Broslma a devenit celebru pe net pentru filmuletul sau de pe youtube cand face playback la piesa Dragostea din tei .Fa si tu ceva de gen incercand sa te strambi atunci cand canti ca si cum ai pune suflet puternic in interpretarea ta .Adica traiesti la intensitate maxima propria ta interpretare .

7 ." Eu sunt profesorul vostru de dans modern si aerobica " - cine stie o coregrafie pe o piesa anume va sta in fata copiiilor iar acestia il vor imita .La spectacolele mele folosesc cu succes acest moment ! I-am invatat si pe copii cateva astfel de dansuri . Exemplu aici ! sau aici !

8.Concurs de minciuni - copiii trebuie sa spuna cele mai gogonate minciuni si cat mai iesite din comun , gen baronul Munchausen .Cea mai amuzanta minciuna va fi premiata . 9.Concurs de mimare si pantomima - Se poate mima de exemplu un betiv .

10.Concurs de strambaturi - acest concurs se poate face live sau cu fotografii facute in prealabil .

11.Dansuri de trib - copiii danseaza ca si cum ar fi toti parte dintr-un trib aflat inca in epoca preistorica .Trebuie gasita o melodie specifica , cu tobe la greu .

12.Dansul robotului -copiii danseaza sacadat ca si cum ar fi roboti .

13.Concurs de ras forfat -cu trei subparti : 1 .ras cu pofta , normal .2 ras batjocoritor .3. ras de monstru

14.Concurs de ghicitori

15.Concurs de cultura generala

16.Parada fetelor -elegante , frumoase si cochete fetele fac parada modei pe bune .Atentie la muzica , sa fie potrivita pt asa ceva ( Ex. DJ Project -Privirea ta , Amadeus-Andaluzia )

17.Demonstratie de karate

18.Dansuri de grup : Meneaito ,Brasoveanca , Cotton Joe (pod pe muzica country ) , dansul pinguinului , Macarena , dansul ratei etc

19.Parada zambetelor cu dinti frumosi -participa doar copii cu dantura perfecta care vor zambi larg asa incat sa li se vada dintii albi si frumosi

20 .Cea mai frumoasa tinuta (rochie )-concurs pe bune

21. Concurs de recitari -pe bune

22. " Se cauta o stea "-concurs de cantat cu negativ sau acapella -pe bune

23. Cel mai mare afon -canta copiii care nu au voce deloc-haios

24. Bate darabana ! -copii bat ritmat in masa , scaun , valiza , sticle goale ,pahare etc

25. Spune cuvantul cel mai lung din limba romana -numara-i literele

26.Concursul de neologisme -se aleg cei mai buni copii la limba romana si li se dau 10 neologisme pentru a demonstra ca stiu ce inseamna .Proba scrisa .

27." Sunt poliglot ! "-copiii fac o demonstratie ca stiu mai multe limbi straine

28. " Stiu sa cant la un instrument muzical ! "

29." Sunt colectionar ! Sa va arat colectia mea ! "

30. " Pot sa-ti fac portretul pe loc in creion ! "

31." Am calatorit in locuri exotice " -cei care au calatorit in locuri exotice isi spun cateva impresii de calatorie . E putina fanfaronada in momentul asta dar s-ar putea sa fie interesant .

32. "Eu sunt Nica "-fragment din Amintiri din copilarie de Ion Creanga -scurt monolog -pe bune si haios

33 . " Scriu poezii " - sa-ti recit cateva poezii din creatia proprie .

35. Concurs de sarit coarda -pot participa si baieti

36. Concurs de fotografie artistica-se poate face o mica expozitie pe holul scolii .Fiecare fotografie va avea un titlu , daca se poate cat mai metaforic (Ex. : Zambetul luminii ,Tacerea scaunelor , Primavara zigurata etc ) .Pentru mai multe detalii tastati pe google " arta fotografica " .Atentie ca unii copii pot scoate de pe net fotografiile si spun ca le-au facut ei !

37.Damen Wals -fetele invita din proprie initiativa baietii la dans

38.Danseaza Rock& Roll-Nu neaparat concurs . Se vor pune piese gen Blue Suede Shoes .Se poate dansa si in pereche dar necesita o buna cunoastere a acestui dans pentru ca in pereche este destul de acrobatic . Practic orice dans de societate e greu de dansat in pereche .Copiii inscris la cluburi de dans ii pot invata si pe ceilalti macar cateva figuri pt amuzamentul general .

39."Suntem rockeri inraiti ! "-Se vor pune piese de hard rock greu sau metal .Copiii cu par lung isi dau drumul la par si se dezlantuie scuturandu-si capul si simuland ca au chitari . .Chiar si cu Voltaj -Mi s-a pus pata pe tine merge tzais ! Garantez ca haiul va fi maxim la acest moment !

40.Concurs de bancuri -cei mai talentati copii la spus bancuri au cuvantul

41.Concurs de dansat muzica populara in pereche -se stie ca este destul de greu sa dansezi sarbe si batute in pereche .Acest lucru cere experienta si mai ales sincronizarea partenerilor .

42. " Sunt un bun versificator " -se dau doua perechi de rime iar copii trebuie s afac din ele o strofa de poezie .Concursul asta se facea vara la Radio vacanta .

43. " Strainul si interpretul sau " -se aleg doi elevi foarte buni vorbitori al unei limbi straine .Unul se preface ca e strain iar celalalt este interpretul (traducatorul lui ) ." Strainul " este pentru prima oara in Romania si este plin de impresii despre tara noastra . El vorbeste cel putin 5 minute despre cele vazute la noi . Cei doi elevi nu trebuie sa fi vorbit inainte ,adica 'traducatorul " e chiar pe bune .El aude pentru prima oara propozitiile spuse de colegul sau si .. sa vedem daca stie sa le traduca !

44.Imitatii -In 1984 ,cand eram in clasa a zecea am participat la Cantarea Romaniei , cum era pe atunci , imitand vocea lui Radu Beligan , Toma Caragiu . Dem Radulescu si Adrian Paunescu .Unii castiga o paine buna imitand vocea si atitudinea lui Ion Iliescu , Traian Basescu , Gigi Becali , Nicolae Ceausescu .Gasesti filmulete cu ei pe yotube ca sa te inspiri .

45 .TV si Radio Show-Crainici , stiristi , promstiristi ,crainici sportivi "transmitand in direct meciuri de fotbal , se preda legatura de la un stadion la altul , se modereaza emisiuni , gen "Din dragoste " , cu invitati cu fetze de milogi , barbati care dupa ce si-au batut nevestele le implora sa se intoarca acasa .Scene patetice in studio ,certuri asa cum se practica acum pe unele canale. .Se aleg copiii cu dictie pentru asa ceva .Din cand in cand se mai poate strecura si cate o balba pentru amuzament .

45. Tiganii -dansurile tiganesti nu trebuie musai sa fie foarte elaborate .Se poate improviza la liber .Importanta este costumatia lor specifica .Ei pot vorbi si liber , nu neaparat dansa dar atentie la accent .Sa se imite bine accentul lor tiganesc .Pot vorbi mai multi o data ca sa se dea senzatia de satra .Vezi serialul Inima de tigan de pe acasa TV . Ceva de gen . Se improvizeaza replici si dialoguri .

46.Brigada artistica-Pe vremea impuscatului erau brigazi artistice peste tot in scoli si intreprinderi care parodiau diferite aspecte negative prezente in institutiile respective . Textele lor satirice erau cantate pe melodii cunoscute . Vezi Divertis-Show pe Antena 1.

Despre filmare

Toate serbarile , spectacolele si banchetele scolare ar trebui filmate pt ca doar filmele si pozele raman dupa consumarea evenimentului ! Inchiriati un profesionist pt acest lucru ! Unul care sa filmeze PROFESIONAL toata serbarea si sa fac dvd-uri pentru toti copiii ! Indiferent daca parintii filmeaza sau nu , trebuie un profesionist sa faca un DVD profesional ! Trebuie musai luat in considere ca parintii nu stiu sa filmeze (DECAT FOARTE RAR CATE UNUL ) si oricum ei isi filmeaza odrasla proprie .Am vazut sute de asa zise filmari facute de catre parinti , rebuturi cele mai multe .Deci atentie a nu se cadea in aceasta eroare : ca daca ai o camera de filmat stii ce sa faci cu ea .In primul rand nu ai cum sa alergi toata sala ca sa prinzi cele mai bune unghiuri .Pentru ca de obicei parintele isi gaseste un loc si sta acolo tuflit toata serbarea in timp ce cameramanul profesionist il vezi mobil prin sala cum se misca .Si cum ar fi sa vezi 20 de oameni , toti parinti cameramani , alergand dintr-un colt al altuia al salii incercand fiecare sa-si caute un loc cat mai bun pt filmat .Ar fi cel putin ridicol si ar perturba chiar si pe cei de pe scena .Deci nu va zgarciti pt 10 -20 de ron /dvd cat ar putea sa va ia un cameraman profesionist .Uniti-va cat mai multi ca sa fie cat mai ieftin ca sa achitati serviciile cameramanului !

Despre arhiva clasei/grupei

In 4 ani de zile cat tine un ciclu scolar se aduna numeroase filme si poze care ar trebui adunate intr-o singura arhiva a clasei . Copii ar trebui sa aduca materialele pe care le au la scoala pe cd-uri si dvd-uri , cineva sa faca o selectie a lor si sa intocmeasca arhiva care va fi pusa pe dvd-uri care vor fi multiplicate la numarul de copii doritori sa aiba aceasta arhiva . Poate pe moment pare o chestiune lipsita de importanta dar peste ani aceasta arhiva va ramane o amintire frumoasa .

Despre fotografiere

Nu se pozeaza niciodata subiectii la soare ci la umbra !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! La soare nimeni nu poate tine ochii deschisi normal si atunci ies niste fetze strambe si cu ochii mici . Ca sa nu mai vorbesc de dungile mai luminoase care ies pe poza atunci cand bate soarele . La sedinta foto copiii ar trebui sa poarte haine cat mai viu colorate pt a da viata pozei . A se evita hainele albe si negre pt ca degeaba faci poza color daca subiectul e imbracat in alb-negru . Asa mai bine scoti poza alb-negru ca pe vremea bunicii !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

Teodor Munteanu-autorul cantecelului Ursuletii s-au trezit, buna dimineata

Am 2 canale pe Youtube: https://www.youtube.com/user/iasievents/videos https://www.youtube.com/user/amatoridekaraoke/videos  Adresele mel...