sâmbătă, 30 aprilie 2011

2 piese de-ale mele scrise pe versurile marelui Grigore Vieru

In limba ta Grigore Vieru-karaoke-pozitiv

Vezi mai multe video din divertisment


In limba ta -Grigore Vieru-karaoke-negativ

Vezi mai multe video din divertisment


Teodor Munteanu - Grigore Vieru in limba ta

Asculta mai multe audio acustica


Teodor Munteanu - Scrisoare din Basarabia

Asculta mai multe audio acustica

Un comentariu:

  1. Una din calităţile principale ale acestei poezii constă în popularitatea ei prezentă şi viitoare, consider eu. Versurile au darul de a cuprinde mesaje pe care geniul lui Vieru le oferă lumii în ipostazele ei cele mai diverse, de la micii şcolari până la adulţii iubitori de artă. Anvergura artistico-metaforică nu constituie un obstacol pentru receptarea operei de către marele public. Da, aceasta una din calităţile geniilor, adică puterea de a transmite esenţe universale şi celor care prin natura lor nu-şi petrec zilele cutreierând cu muzele prin munţii şi codrii ideilor artistice la pragul dintre lumi în zenitul clipelor de graţie. Şi totuşi geniul va reuşi acea aparent imposibilă zămislire a esenţei în sufletul oricărui receptor de artă care manifestă o minimă concentrare asupra actului artistic. Din lutul cuvântului artistul naşte forme şi culori preschimbându-le în seminţe cultivate în sufletul oamenilor fără a fi deznădăjduit că acolo, iniţial este întuneric...
    Nu întâmplător mi-am început astfel scurtul meu comentariu. Ceea ce ai reuşit tu are legătură cu această calitate a poeziei, calitate de care aminteam mai sus. Ai reuşit să oferi versurilor haine sonore în acord cu viaţa lor elevată, ca un veritabil designer ...muzical, deşi exprimarea este oarecum improprie pentru înălţimile artistice la care se află creaţia aceasta. Ai reuşit să te armonizezi cu limbajul poetic până la orizonturile artistice în care ele, versurile şi hainele lor muzicale, se confundă devenind un tot viu în care s-or mai oglindi sufletele noastre pe apa curată, limpede şi ocrotitoare a limbii române, esenţă a neamului românesc.
    Eu cred că acest cântec semnat Grigore Vieru şi Teodor Munteanu va fi tot mai iubit pe măsură ce va fi cunoscut din ce în ce mai mult.
    Această creaţie a voastră îmi aminteşte de ...grafica spaţiului mioritic: deal-vale, teorie ilustrată original de omul şi artistul Lucian Blaga. Şi totuşi cântecul este cu mult mai adânc decât pare, oferind ascultătorului în dar timpul necesar de reflecţie, de meditaţie, de introspecţie, ca un demers psihologic terapeutic care să-l reapropie de matcă pe sufletul contemporan bălăcit în apele tulburi ale unei modernităţi cosmopolite. Şi nu este vorba de a teoretiza toate acestea. Melodia are darul de a activa nişte energii latente existente în fiecare, până la urmă, pentru că sorgintea lor este una afectivă. Este de-a dreptul înălţător să reuşeşti să aduci un suflet în situaţia de a-şi lămuri un fior, o stare emoţională, poate iniţial neconştientizată pe deplin, la lumina deplinei înţelegeri a originii ei în sentimentul autentic care îl leagă cu fire nevăzute de energiile esenţiale ale unei istorii a neamului! Este ceea ce a realizat şi poetul Adrian Păunescu prin Cenaclul Flacăra, el, desigur, neadresându-se exclusiv istoricilor sau oamenilor de cultură în sens strict! Dimpotrivă.
    Aş îndrăzni să afirm că melodia ta atinge subtil înălţimile artistice la care a creat un monstru sacru al artei româneşti de inspiraţie naţională: Ion Aldea Teodorovici. Voi sunteţi aleşii care traduceţi adevăruri psihologice, sociologice şi filosofice în limba pe care o înţelege orice suflet omenesc, care vibrează pe frecvenţele ei şi care are darul de a-l face să mediteze la automodelare.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

Teodor Munteanu-autorul cantecelului Ursuletii s-au trezit, buna dimineata

Am 2 canale pe Youtube: https://www.youtube.com/user/iasievents/videos https://www.youtube.com/user/amatoridekaraoke/videos  Adresele mel...