vineri, 1 mai 2009

Ce invatam si de unde ?

Se spune ca daca ai carte , ai parte . Adevarat . Dar ce inseamna " carte " ? Cunoastere , stiinta , educatie , bun simt , teorie si practica , experienta . Toate acestea cer : TIMP , RABDARE , PERSEVERENTA . Roma nu a fost construita intr-o singura zi . Formarea unui bun muncitor , unui bun medic ,a unui bun avocat se face in timp si cu mari sacrificii . Scoala , privita ca institutie de educatie formala nu reprezinta decat o parte din acest tot numit " carte " . Degeaba ai terminat un liceu sau o facultate si te prezinti batos la un patron fluturandu-i hartiile sub nas . Acele foi nu reprezinta garantia ca stii sa faci ceva . Trebuie sa si dovedesti ca stii sa faci ceea ce pretinzi ca esti . Hai sa nu ne imbatam cu apa rece ! Nu exista minuni peste noapte in domeniul pregatirii unui om pentru viata . Se incepe cu gradinita si se termina dupa zeci de ani ! Este foarte important SA DESCOPERI la timp domeniul care iti place , pentru a te canaliza doar pe anumite materii . Pentru ca , hai sa recunoastem , nimeni nu poate invata perfect la toate materiile . Dar daca excelezi in cateva poti spune ca esti pe drumul cel bun in viata . INVATA SINGUR , FII AUTODIDACT in materiile care crezi tu ca iti vor fi necesare in viata ! Cel mai bun exemplu este Eminescu care a citit enorm si doar ceea ce l-a interesat . Profesorii trebuie sa fie mai ingaduitori cu elevii si sa-i lase mai liberi , ca acestia sa aiba timp si pentru STUDIU INDIVIDUAL la materiile preferate . Trebuie musai reintroduse examenele de intrare la facultate pentru ca nota de la bacalaureat nu poate fi garantia ca elevul admis va fi si un student meritos . E un bluf imens intrarea la facultate pe baza de dosar , mai ales ca se copie pe rupte la examenele astea de bacalaureat . Elevii in liceu trebuie sa se axeze doar pe materiile care se dau la examenele de admitere la facultate . Cartea este o mare bucurie pentru spirit ! Sa lasam elevii sa invete ce doresc ei ! Dar sa invete ceva ! Orice ! Pentru ca e o mare nevoie de specialisti in toate domeniile ! Specialisti nu purtatori de asa zise diplome ! Ceea ce se intampla in invatamantul de astazi , cand toata lumea alearga dupa hartii ca sa-si demonstreze valoarea este un bluf total ! Nu stiu daca Eminescu a avut vreo diploma de absolvire , ca nu a frecventat nici o scoala cap-coada , in schimb ne-a lasat o opera de o frumusete rara .
Asadar , sa nu lasam timpul sa ni se strecoare printre degete . Sa invatam ceea ce ne place si ceea ce ne este necesar si nu uita : FII AUTODIDACT ! Ca nici o scoala si nici un profesor nu te poate invata ceea ce poti tu sa inveti singur din carti ! Acolo unde se poate , desigur , invata singur !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

Teodor Munteanu-autorul cantecelului Ursuletii s-au trezit, buna dimineata

Am 2 canale pe Youtube: https://www.youtube.com/user/iasievents/videos https://www.youtube.com/user/amatoridekaraoke/videos  Adresele mel...