duminică, 10 mai 2009

Generalizari si etichete !

Marea greseala pe care o fac majoritatea oamenilor este atunci cand generalizezi din dorinta de a da niste etichete ! Auzim adesea afirmatii de genul : " Romania este un rahat de tara " , " Romanii sunt niste hoti " , " Oltenii sunt iuti " , " Moldova este o regiune saraca " . Adevarat dar mai sunt si exceptii intotdeauna . Sunt multi oameni in Moldova care o duc bine mersi . De aceea cred ca este mai bine sa nu pornim cu idei preconcepute chiar in toate . Sa lasam loc si de o interpretare personala , de o analiza a unuia sau altuia dintre cazurile cu care ne confruntam zilnic in viata . " Barbatii sunt niste porci , niste poligami , niste neseriosi ! " Or fi dar nu chiar toti ! Majoritatea ! " Tiganii sunt talentati la muzica " . " Rusoaicele sunt niste usuratice ! " Mda !
Din cauza generalizarilor ne putem adesea insela asupra unui lucru sau om ! Eu cred ca fiecare situatie trebuie analizata separat ! Intr-un sat cu oameni saraci s-ar putea sa fie vreo cativa care sa fie avuti ! De ce sa plangi de mila tuturora ? " Iasul este o capitala culturala " . Cu toate astea peste jumatate din oras nu a mers niciodata la teatru ! "
Nu traim cu totii in acelasi timp istoric ! Suntem diferiti din toate punctele de vedere ! Fiecare se naste si moare singur ! Nu exista doi oameni la fel ! Alergam singuri , fiecare pe culoarul lui ! Fiecare ar trebui sa raspunda pentru faptele sale !
A cunoaste un loc sau un om este o experienta interesanta care ar trebui sa ne largeasca perceptia noastra despre lume , despre cei si cele din jurul nostru ! In fiecare zi analizam , evaluam si etichetam oameni , situatii, locuri si fapte ! Este un exercitiu interesant , un joc al mintii si o provocare pentru fiecare ! Suntem , parca , mereu niste profesori care avem lucrari de corectat ! A evolua corect si cinstit este de dorit ! Dar cine este posesorul adevarului absolut ? Noi , cei care traim vazandu-ne de treaba nostra si crezand ca nu facem rau la nimeni , s-ar putea sa fim priviti ca niste pacatosi demni sa ardem in iad pentru ca nu am fost destul de credinciosi formal , nu am tinut posturile si nu ne-am spus rugaciunile inainte de masa sau de culcare ! A evalua cinstit si corect este obiectul judecatii de apoi unde , probabil , multi dintre noi vom " cadea " cu brio . Gigi Becali spunea ca el va fi intrebat de catre " Evaluatorul final " (" Judecatorul Suprem " ) ce a facut pentru neamul lui , la care Gigi va raspunde " Pai am facut un partid dar m-a furat PSD_ul la alegeri " . Oamenii sunt un amestec de calitati si defecte , de bune si rele si de aceea ma indoiesc ca "San ' Petru " va avea o sarcina usoara in a evalua miliardele de oameni corect ca sa stie daca ii trimite in rai sau in iad . Intre sublim si ridicol nu este decat un singur pas . Nu stiu daca povestea cu raiul si iadul este o poveste de adormit copiii sau un eveniment cat se poate de adevarat si dramatic . Voi hotarati , dragi cititori , ce vi se pare serios si ce nu . Nu poate nimeni sa puna o eticheta pentru voi . Nu va lasati altii sa va grebeleze gandurile . Nu va lasati influentati de parerile altora pentru ca s-ar putea ca toti sa nu aiba dreptate si ca adevarul sa fie chiar la voi . Vezi filmul " Zece oameni furiosi " cu Henry Fonda , care a fost singurul jurat cu alta parere decat a colegilor lui si care a reusit pana la urma sa-i convinga pe toti . Se fac erori de evaluare ! Se fac erori de interpretare ! Dumnezeu cu mila !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

Teodor Munteanu-autorul cantecelului Ursuletii s-au trezit, buna dimineata

Am 2 canale pe Youtube: https://www.youtube.com/user/iasievents/videos https://www.youtube.com/user/amatoridekaraoke/videos  Adresele mel...