luni, 11 mai 2009

Boschetari , ratati , dezradacinati , exilati si emigranti

Foarte putini oameni se nasc si mor in aceeasi localitate . Oamenii circula , se zbat sa-si gaseasca un loc mai bun , un servici mai bun , o casa mai mare si mai frumoasa . Fiecare isi are povestea lui . Unele sunt povesti de succes dar foarte multe sunt povesti triste din care oamenii , daca le-ar cunoaste , ar avea ceva de invatat .
Boschetarii au cea mai trista poveste . Sunt oameni care poate odata au avut o casa a lor , dar dintr-o cauza sau alta au pierdut-o si au ajuns sa doarma sub cerul liber . Intotdeauna cand vad un boschetar ma intreb in gand care care a fost 'traseul ' celui in cauza de a ajuns la acest final dezastruos . Trecatorii isi vad de drumul lor , grabindu-se fiecare in treaba lui , boschetarul ramane singur cu povestea lui , nestiuta de nimeni . In el se inchide o istorie de o viata , o poveste nesuficient de bine gandita de cel care a creat-o . Oamenii isi pierd casele din motive " interne " ,cand boschetarul " si-a facut-o cu mana lui " sau din cauze externe , adica din vina altora ( o pacaleala , o tzeapa etc ) . Eu unu nu recomand nimanui sa-si vanda casa . Omul mai este om cat mai are o casa pe pamant .
Ratatii au o poveste ceva mai putin trista . Sunt oameni care au esuat pe plan profesional sau familial dar au macar unde sa doarma , au casa lor . Foarte putini oameni reusesc sa ajunga acolo unde isi propun . Ei sunt impliniti mai mult sau mai putin . Cred ca perceptia despre sine e foarte importanta aici . Daca te consideri ratat inseamna ca esti ! Daca te consider implinit inseamna ca esti ! Adica e absolut OK daca te multumesti cu ce ai ! De ce sa-ti doresti mereu mai mult cand ai fi putut prea bine sa ai inca si mai putin decat ai ! Optimistul priveste jumatea plina a paharului !
Dezradacinatii sunt oameni care au ajuns sus dar nu se simt prea comfortabil in noua lor pozitie . Au amintiri si nostalgii cand traiau o viata mai linistita chiar daca aveau mai putin ! Pretul succesului este pierderea vietii linistite de altadata ! Trenul vietii te duce de multe ori in gari aglomerate pe care nu le poti evita in nici un chip ! Pur si simplu nu ai cum sa dai inapoi din moment ce ai intrat in joc ! Nostalgia este pentru locurile copilariei !
Exilatii sunt oameni care traiesc in alta tara si nu se simt deloc bine in tara lor noua ! Exilul este de obicei pe o perioada foarte lunga de timp si are cauze externe (deportarea ) ! Exilul este fortat de aceea exilatii vor cat mai repede sa se intoarca in tara lor .
Emigrantii sunt oameni care incearca sa se integreze cat pot de bine in noua lor tara de adoptie ! Chiar daca sunt adesea cuprinsi de dorul de tara ei sunt increzatori ca sunt pe drumul cel bun si nu vor sa se mai intoarca in tara lor de origine ! Emigrarea este benevola !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

Teodor Munteanu-autorul cantecelului Ursuletii s-au trezit, buna dimineata

Am 2 canale pe Youtube: https://www.youtube.com/user/iasievents/videos https://www.youtube.com/user/amatoridekaraoke/videos  Adresele mel...