sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Pledoarie in apararea lui Adrian Paunescu



Cenaclul Flacara -Navodari 2010-1 august 2010



In urma articolului d-lui Valentin Tismaneanu vreau sa spun si eu cateva lucruri :

Domnule Valentin Tismaneanu  , numele meu este Teodor Munteanu .Sunt un roman care toata viata a trait in acelasi oras in care m-am nascut : Iasi . Am 43 de ani asa ca pot spune ca am vazut destul de multe la viata mea . Provin dintr-o familie simpla , tata muncitor si mama dactilografa .Mai am un singur frate care de 5 ani a emigrat in Australia in cautarea fericirii .Eu am ramas in Romania pentru ca ma simt legat de acest pamant si acest popor .Nu am calatorit niciodata in vest .Singurele mele iesiri peste granita au fost in Republica Moldova . Sincer as vrea sa vad si eu un pic lumea dar nu imi pot permite financiar deocamdata acest lucru .Nu am nici macar pasaport . Asadar sunt un roman destul de obisnuit ca majoritatea concetatenilor mei . Vreau sa va spun ce a insemnat si inseamna pentru mine poetul Adrian Paunescu , ca om care traieste in interiorul granitelor acestei tari frumoase dar sarace ( pentru unii ca mine , majoritatea de fapt ) .
L-am vazut prima oara pe AP la televizorul meu rusesc TEMP pe lampi , alb -negru bineinteles  , in sufrageria apartamentului cu 3 camere in care locuiam cu parintii si cu fratele meu . Exista un singur canal : TVR . Televiziunea avea pe vremea acea programe foarte bune de divertisment pentru ca exista un bun simt si un profesionalism de la care nimeni nu facea rabat .Nu vedeai la televizor atunci hahalere si pitipoance care isi cumpara posete de 1000 de euro din Paris si care au devenit vedete pentru ca s-au casatorit cu fotbalisti si nu existau aceste reality show-uri de astazi in care vezi numai oameni isterici tipand unii la altii . Aveam atunci acea generatie de aur de artisti ( mentionez aici doar cateva nume pt acei foarte tineri dintre posibilii cititori ai acestui articol : Toma Caragiu , Amza Pelea , Florin Piersic , Dem Radulescu , Silviu Stanculescu etc) .Cantaretii de muzica usoara si populara erau absolut superbi (Aurelian Andreescu , Corina Chiriac , Angela Similea , Dida Dragan , Marina Voica , Irina Loghin ,Benone Sinulescu , Sofia Vicoveanca , Maria Ciobanu , etc ) .Cu alte cuvinte totul era la superlativ .Artisti aveam foarte buni , programe foarte bune erau la televizor , in tara totul era liniste si pace , oamenii aveau locuri de munca( tramvaiele erau neincapatoare la orele de varf ) si se odihneau in concedii pe la munte si mare . Se construia " in draci " .Cartiere intregi de blocuri apareau peste noapte .Oamenii erau rugati la serviciu sa li se dea moca apartamente noi si frumoase . Blocul in care am locuit 25 de ani din 1973 era un turn de 10 etaje cu 88 de familii in el .Deci o gramada de lume aveam in jur si am vazut cum se traia in acele vremuri .Era sfarsitul anilor 70 .Ei bine , in acest context l-am cunoscut prima oara pe AP .Cum ? Prezenta o emisiune numita " Antena va apartine " . Era o emisiune -spectacol care se tinea saptamanal, de fiecare data in alt judet , intr-o sala de spectacole pe a carei scena evoluau cei mai buni artisti si formatii ai judetului care " gazduia antena    "   in saptamana respectiva .Omul era fascinant si bine pregatit . Venea de la Bucuresti si stia sa-i promoveze pe bietii provinciali care traiau in obscuritatea " locului unde nu s-a intamplat nimic " . Era o mare onoare pentru un artist , un rapsod popular sau o formatie sa apara la televizor in acea perioada .Aceasta emisiune poate era singura sansa de afirmare pentru multi artisti . Deci , inca de pe atunci s-a conturat rolul lui AP ca si  descoperitor de talente . Astazi putem afirma fara sa gresim ca fara el muzica folk romaneasca nu ar fi avut consistenta si valoarea pe care o are datorita : 1. numelor grele descoperite si promovate de AP (Vasile Seicaru , Victor Socaciu , Stefan Hrusca , Ducu Bertzi etc ) 2. poeziilor sale minunate care au fost puse pe muzica de catre folkistii nostri .

In acest clip ma puteti vedea si pe mine afirmand ca oriunde mergea cu cenaclul descoperea talente ca Hrusca in Maramures si Penisoara in Vaslui .




Ei bine , dupa "Antena va apartine " au trecut ceva ani , eu eram deja in liceu cand a aparut in viata mea o minune : Cenaclul Flacara , o adevarata hrana sufleteasca din care m-am infruptat eu si alte milioane de romani . Din pacate fericirea nu a durat mult ( fericirea nu poate fi decat scurta ca in nuvela "The Short Happy Life of Francis Macomber" ) Cenaclul Flacara fiind interzis in 1985 atunci cand ne era lumea mai draga , crescusem si eu ,draga Doamne, si stiam cu ce se mananca muzica folk , gen care devenise foarte la moda datorita Cenaclului Flacara . Aparusera chiar si diverse  clone cum ar fi Serbarile Scanteii Tineretului ( unde "au migrat" folkisti care dintr-un motiv sau altul nu s-au mai inteles cu Bossul (AP) , vezi cazul Vasile Socaciu si Gheorghe Gheorghiu) . Eu insumi am cantat intr-un astfel de cenaclu la Iasi numit Cenaclul Columna condus de Petru Fratila . Dupa '85 au urmat ani grei de frig si intuneric atat fizic cat si spiritual . La televizor deja nu mai aveai ce vedea decat pe Ceausescu .Aici a fost marea greseala care a dus la spargerea buboiului printr-o revolutie sangeroasa , cea din '89 .Am fost printre primii care urlau cat ii tinea gura " Jos tiranul " Jos dictatorul " pe strazile Iasului .La un moment dat impreuna cu alti revolutionari am intrat in Restaurantul "Cina " si am luat niste aparatura a formatiei care canta acolo ( Formatia Syntex , am dat navala practic , baietii din formatie nu erau acolo ci doar ospatarii ) si am dus-o la  Casa Patrata la balcon cu scopul sa tinem " prima cuvantare libera " dupa 40 de ani de comunism .Ei bine , domnule Tismaneanu , dupa 20 de ani de la Revolutie vreau sa spun ca nu s-a meritat acel risc la care ne-am expus atunci ca puteam fi ucisi daca militia si fortele de securitate isi puneau mintea cu noi .Eram la balcon in Casa Patrata cand practic faceai pe tine de frica la auzul unor zvonuri de genul " Se indreapta spre noi blindate care vin sa ne curete " . Legat de subiectul nostru vreau sa spun ca inspre seara , dupa ce spiritele se mai calmasera , o studenta a afirmat la microfonul balconului " Sa se intoarca Adrian Paunescu " .AP era iubit de catre tineretul iesean pt ca de fiecare data cand venea Cenaclul la Iasi statea 4 zile ca sa poata toata lumea sa-l vada .Basca ca erau zile cand se dadeau 2 spectacole ( unul matinal de la 14 la 20 si unul de la ora 20 la 4 dimineata ) .
In amintirea frumoaselor momente pe care le-am petrecut la Cenaclul Flacara am compus cantecul de mai jos : "Iubire cu ochi de cais " .



Va propun sa ascultati si o alta piesa de-a mea :



Nu va mai spun ca in perioada cenaclului cantatul la chitara era foarte popular. Aproape in fiecare bloc se gasea cate un chitarist care canta de mama focului piese de la cenaclu pe care toata lumea le stia pe de rost , chiar si cei fara voce .Era o preocupare frumoasa care din pacate lipseste tineretului de astazi privat de experientele prin care au trecut cei din generatia mea .
Fascinat de ideea de cenaclu eu insumi am incercat , dar fara prea mult succes , sa-mi creez propriul cenaclu la o institutie de cultura din Iasi si asa s-a nascut Cenaclul Spune Ceva care activeaza pe langa Ateneul Tatarasi din Iasi . Iata aici ceva clipuri cu noi . Nu pot sa va spun cat de greu este astazi sa gasesti tineri talentati dispusi sa te urmeze . AP a fost un mentor pt mai multe generatii de folkisti si un invatator pentru masele largi de oameni ai acestui popor . AP a fost foarte popular pentru ca mesajul lui a fost simplu , pe intelesul tuturor . Metaforele sale sunt frumoase si accesibile . Poetii care scriu o poezie cifrata sunt apreciati doar in cercuri restranse , exclusiviste .
D-le Tismaneanu , tara noastra este in urma cu o mie de ani fata de occidentul luminos.Noi aici traim simplu si rudimentar .Nu avem autostrazi si canalizare la sate .Oamenii abia isi duc zilele de azi pe maine . Nivelul Dvs de cultura este mult prea ridicat ca sa puteti deveni popular pe aceste meleaguri carpatine .De Virgil Ierunca si Monica Lovinescu ,  pe care ii pomeniti .  nu a auzit mai nimeni dintre cei din popor . Ele sunt personaje care au trait departe de noroiul ulitelor noastre pline de noroi . Comunismul pe care il infierati nu a facut de departe atat rau cat face acest soi de capitalism salbatic de la noi care a distrus pur si simplu familii intregi .Multi parinti au plecat sa stearga la fund pe occidentali , case nu se mai dau de la serviciu  , nivelul de trai este la pamant , sanatatea si invatamantul sunt ca vai de ele etc Romanii traiesc rau in tara lor. Suntem , cred , cel mai nefericit popor din Europa .Nu ne mai spuneti ca AP era un lingau ca ne doare .Nu putea nimeni sa se bata cu un sistem atat de rigid .Salvarea noastra a venit o data cu perestroica lui Gorbaciov . Lui ii datoram dezghetul . Dar din pacate noi nu am reusit sa inlocuim sistemul comunist cu unul mai bun.Asa ca mare smecherie nu am facut .Lumea e dezamagita si satula de politica .A devenit apatica . Nu mai merge la vot .Pleaca ai nostri , vin ai nostri , aceeasi Marie cu alta palarie . De 20 de ani batem pasul pe loc in toate domeniile .Ba mai mult . Exista un regres , o tembelizare . AP a fost un mare om de cultura , un promotor al valorilor culturale ale acestui neam .Un vesnic indragostit de frumos si merita sa i se scrie pe cruce asa cum afirma in clipul de mai sus " El a iubit valoarea " . Nu AP este cauza lipsei progresului si civilizatiei noastre ca neam ci probabil genele noastre de asa-zisi smecheri care ne-au facut sa ne vindem tara pe nimic si sa nu mai avem nici macar control asupre resurselor naturale .AP a fost cu adevarat patriot .A sustinut romanismul in Basarabia si Bucovina de nord dovada ca este mai iubit acolo decat la noi in tara .Suntem rai si invidiosi . Nu vrem sa ne recunoastem valorile ci le cautam bube in cap . Cine este perfect , d-le Tismaneanu , pe lumea asta ? Putem noi sa ridicam piatra ca sa lovim ? Chiar ne credem mai grozavi decat AP care a fost UN GENIU  ,o minte care se naste o data la o suta de ani ? Omul asta avea o inteligenta si o personalitate atat de puternica incat nimeni nu putea sa-i faca fata . A fost UN FENOMEN ! Un om foarte bine pregatit care daca iti spunea ceva avea si argumente cu care sa-si sustina afirmatiile ! Un poet , jurnalist si orator de exceptie . Un bun cunoscator al limbii romane .O memorie extraordinara ! Iti recita ore in sir poezii nu numai ale sale ci si ale altor poeti romani si universali .

Ce este corect pe lumea asta ? Americanii care cred ca ii pot tine pe arabi in frau prin forta armelor? Este o idiotenie fara margini .Cu razboi nu poti impune pace .Ci doar cu buna intelegere si dorinta de dialog . Dar cum altfel sa traiasca producatorii de arme decat intretinand artificial cel putin un conflict pe planeta ca sa aiba ei piata de desfacere .Suntem mici si fara putere , d-le Tismaneanu .Suntem la mana marilor puteri inca de pe vremea romanilor . Saracul AP a desprafuit figurile noastre istorice si i-a pus in cantece ca sa ne creasca moralul noua ca neam intr-o perioada atat de grea si plina de frustari de tot felul . Pt o vreme am simtit ca avem un background , ca suntem o natiune puternica care nu se incovoaie ca o trestie dupa cum bate vantul .
Vis-a-vis de ideea ca AP a fost " poet de curte " vreau sa fac cateva precizari :
1.Ar fi fost impardonabil ca AP sa fi facut doar acest lucru in tumultoasa lui viata .Nici pe departe asa ceva . Daca ar fi fost numai atat nu si-ar fi castigat popularitatea de care se bucura astazi .Asa ca puneti-va intrebarea : " Ce a facut omul acesta  de a devenit asa de celebru peste neamul sau ? " . In nici un caz poeziile laudative la adresa fostului regim .Si marele Sadoveanu a facut compromisuri politice si vad ca nimeni nu mai este deranjat de proletcultismul ultimei sale perioade din viata .Daca Sadoveanu a fost iertat de ce nu i s-ar ierta si lui AP " pacatele " astea ?
2. In perioada cand il lauda pe Ceausescu in Romania se traia binisor .Apoi avand o mare trecere la seful suprem a facut mult bine in nenumarate situatii ajutand n si n persoane .
3.In 1985 in iunie AP a fost tras pe linie moarta ( abia respira ca redactor la Contemporanul ) .Asa ca in ultimii 4 ani ai ceausismului ( cei mai negri de altfel ) AP lipseste din peisajul propagandistic al puterii .

Citesc comentarii pe net de genul

Sotia lui cu ce-a platit cind a ucis 3 oameni cu masina? A facut-o pur si simpluscapata, fiindca deh, e Paunescu. Pai de asta n-are ursul coada, mai oamenilor, fiindcae muma si pentru altul e ciuma! Deci, cum putem plinge un astfel de om? Eu unul cred ca Pamintul a devenit un loc mai curat prin disparitia lui Paunescu, indiferent de poezia, odele si imnurile lui. Totusi ii spun, sa ii fie tarina usoara!

Cateva comentarii :

1. Se amesteca omul cu poetul . Marii artisti raman in istoria umanitatii doar prin valoarea operei lor .Nu prin judecarea faptelor comise de unchiul , fiul sau bunicul artistului respectiv . Cazul Carmen Paunescu nu va fi consemant in nici o istorie literara .
2.Posibil ca AP sa fi intervenit in apararea sotiei sale .Daca ea a scapat fara o zi de puscarie asta e foarte trist pt noi romanii ca traim intr-un sistem corupt . Coruptia e un flagel de care nu se scapa asa usor si prost ar fi fost AP sa nu profite si el , ca tot romanul, de altfel , de acest stil balcanic de a rezolva problemele .Nu cred ca nu este roman care sa nu fi dat macar o data o mica spaga la un medic sau la un portar de spital .Coruptia exista de pe vremea fanariotilor care dadeau spaga la sultan .Nu a inventat-o AP . Asa ca nu putem cere nimanui sa fie corect cand noi insine nu suntem corecti pt ca ne scaldam intr-o mare de coruptie si incompetenta .Ex: toate fabricile si resursele naturale ale tarii date pe dai boj .

 In fotografie Cristi Minculescu la Cenaclul Flacara, Iasi, 26 ian 1984, trupa Totusi, cu Andrei Paunescu

Internetul  este o sursa infinita de informatii si un canal excelent de schimb de idei .Iata alte pagini  unde AP este facut albie de porci : 1.http://rotundu.wordpress.com/2010/11/06/adrian-paunescu-trecutul-care-nu-trece/

2. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/paunescu-%E2%80%93-spectacolul-mortii-baricadati-in-trecut-adio-viitor-ii-54904.html  

Inteleg sa  darami  ceva   in momentul cand pui altceva in loc . Dar de ce atata inversunare de a-l darama pe AP pentru a pune in loc ce ? Veniti oamenii buni cu nume concrete care vor face bine pentru popor daca voi spuneti ca AP a facut atata rau . Ce puneti in locul  " bardului lingau " ? Sau nu puneti nimic ? Poate ideea de poet national al maselor vi se pare o aiureala totala , ca prostii din popor nu ar trebui  sa aiba nici un idol caruia  sa i se inchine . Daca folkul e pt prosti atunci manelele pentru cine sunt ? In mod normal polemica asta pe net pro si contra lui AP nu ar trebui sa existe ca la urma urmei de gustibus et coloribus non disputandum asa ca fiecare citeste , asculta si ii place ce vrea .Viata e frumoasa pt ca exista diversitate . Deci daca AP are fani adulatori asa cum sunt si eu nu ar trebui sa va deranjeze  . Nu va place ? Schimbati canalul domnilor !  Oricum AP nu este sursa raului de pe pamant asa cum vreti voi sa-l scoateti . Raul a existat , exista si va exista intotdeauna  pentru a completa dihotomiile universului .



Raspuns pt bucuresci :
Mai intai vreau sa-ti multumesc pentru atentia acordata randurile mele si mai ales ca mi-ai raspuns inseamna ca a meritat sa-ti pierzi o farama din timpul tau pretios .Am sa-ti raspund la toate comentariile :
1.Prezenta unui tanar intr-o sala unde era un spectacol cu cenaclul Flacara pornea din dorinta de : a. a se distra , a se simti bine a dansa ,  a canta si a socializa cu cei de-o varsta cu el b.dragostea pentru poezie si frumos in general
 La cenaclu nu te simteai singur ti se parea ca toti  cei din jurul tau sunt pietenii tau .
 Socializarea si comunicarea sunt doua aspecte foarte importante pentru orice om de orice varsta . Daca esti un Ghita contra si esti un carcotas caruia nu-i place nimic s-ar putea sa naufragiezi pe insula a izolarii de oameni .
Intotdeauna apartenenta la un grup , la o miscare . la un partid sau biserica te va face un om viu , energic cu dorinta sa se implice in cat mai multe lucruri .Tinerii din ziua de azi la ce miscare adera ? Statul toata ziua in fata calculatorului te face un Tarzan care habar nu are sa se comporte in societate , sa se faca placut intr-un cerc de oameni si , de ce nu , sa cucereasca o femeie . Ne doream libertate si sindicate libere pentru ca in vremea aceea ascultam continuu Radio Europa libera si aveam treaza constiinta politica .Problema era ca nu puteai sa faci nimic de unul singur ."Ocazia " de a ne razvrati si de a darama regimul comunist a venit abia in '89 cand ne-am raliat cu muncitorii de pe marele platforme industriale ( azi doar o amintire) iesiti in strada din cauza frigului si a foamei ( si poate mai putini din motive ideologice ) .Revolutiile se fac foarte rar in istorie . O data la o suta sau cateva sute de ani . Deci generatia mea " s-a achitat" de sarcina de a " taxa " regimul autocrat si despotic .Si nu astept de la generatiile de azi sa sanctioneze pe politicenii hoti si corupti .Ar fi o speranta desarta . Tineretul de azi e apatic ideologic , confuz si eterogen . Toti au in cap sa fuga din tara dupa ce termina facultatea ( basca ca statul le mai plateste si studiile ca sa poata alte tari sa beneficieze de investia noastra ) .
2.Poetul AP este dupa parerea mea al 2-lea dupa Eminescu .
3. Strainii au interesul sa ne discrediteze poetii nationali ca sa nu mai avem nici un fel de mandie ca suntem romani si sa mergem in continuare in vest sa le muncim pe bani foarte putini .
4.Parintii nostri mergeau la sedintele de partid dar seara ii aveam acasa si se ocupau de noi .Azi parintii isi lasa copiii de izbeliste si se duc afara sa slugareasca ca sa le poata  trimite niste amarati de euro ca sa aiba ce manca bietii copilasi . Asta e mare drama care ar merita o discutie aparte .
5. Prefer sa fiu stigmatizat ca fan Paunescu decat ca fan al manelelor ( gen OK de altfel pt generatia de azi dar total inexistent pt generatia mea .Hai sa-ti spun ceva : In Republica Moldova nu asculta nimeni manele si AP este foarte iubit.Sunt prosti nu-i asa ?
6.Aici ai fost cel mai simpatic " uite ca eu nu vreau sa fur " , afirmatie rupta din Utopia lui Thomas Morus .Prietene , aici e problema ca tu esti corect dar ceilalti de langa tine fura de sting .Omul este hot si parsiv .Se fura masiv .Ce crezi ca au facut colonialistii englezi , francezi , spanioli sau olandezi cand colonizau tot ce le iesea in cale ? Ai auzit de Sir Francisc Drake care era piratul angajat al reginei Elisabeta in sec 16 ?  Daca nu s-ar fura pe pamant nu ar exista armate , politie , avocati , inchisori , gardieni publici , bodyguarzi , alarme cu senzori , camere de supravegere , usi cat mai securizate etc . Ce cautau  tatarii si turcii pe aici decat sa fure ? Omenirea nu va ajunge niciodata la stadiul din Utopia lui Thomas Morus unde casele nu aveau usi pt ca nimeni nu fura .Daca tu acuzi un biet poet ca e hot despre marile mafii ale lumii ( italiene  ,rusesti , chinezesti , etc ce sa mai vorbesc .)Am vazut niste filme despre mafie si mi s-a facut parul maciuca . Dreptate nu exista pe pamant si nu va exista niciodata .Politicenii ajung sus prin spagi puternice  si vor sa-si  " scoata  investitia " .De asta nu are ursul coada pe pamant .
 Americanii au avut razboi civil (1861–1865)pe motivul abolirii sclaviei dupa ce " i-a furat " din casa lor  pe bietii negri si i-a pus sa munceasca pt ei ? De saracii indieni inghesuiti in rezervatii din ce in ce mai mici nu mai vorbesc .Daca te uiti la un western intelegi foarte bine prin ce etape au trecut americanii ca sa ajunga la  " civilizatia " de astazi .

Poze cu mine din anii 80 http://teodormunteanu.blogspot.com/2010/11/poze-cu-mine-din-anii-80.html


Pentru Ion Furtuna Galati .In primul rand as vrea sa-mi dai un link cu tine ca sa stiu si eu cu cine vorbesc .Ai semnat cu un nume ceea ce este foarte frumos .Macar sa avem o polemica deschisa si civilizata fara mesaje anonime si fara injuraturi .As vrea sa imi raspunzi la niste intrebari :
1.Cati ani ai ?
2.Daca iti place poezia ?
3.Ce fel de muzica iti place ?
Cenaclul Flacara a fost interzis in 1985 .Incercarile Maestrului de a reaprinde flacara cenaclului dupa '90 au fost doar niste incercari destul de palide si fara prea mult succes la public.Deci nu se mai poate vorbi de o manipulare a maselor dupa 1985. Eu as zice din contran ca acest vid cultural de 25 de ani incoace ( 1985-2010 ) a aruncat Romania in marasmul in care se gaseste astazi .Sau poate esti multumit de ceea ce suntem acum : tara cea mai saraca din uniunea europeana .Nu cred ca generatia mea ( 1967-68 ) a stopat progresul acestei tari .Iti marturisesc ca foarte multi colegi de-ai mei au emigrat de mult din tara asta .Totusi ma pot mandri cu nu am fost o generatie ratata .Iti dau cateva nume de VIP-uri din generatia mea : Dan Diaconescu , Marisu Tuca , Adrian Cioroianu ,Cristian Mungiu (regizor ) , Mihaela Radulescu ,Stefan Banica Jr. , Catalin Crisan , Daniel Iordachioaie , Adrian Enache , Madalina Manole , Laura Stoica , Mihai Razvan Ungureanu ,Mugur Mihaescu (de la Vacanta Mare ) , Reka Szabo (scrima ), Mihai Iordache ( jazz , saxofon ), Marius Gane (alpinist ),Florin Piersic Jr ,Florin Chilian etc ) ,Loredana Groza .
La cenaclu nu au existat nici un fel de manipulari ceusiste .Generatia mea a fost o generatie avangardista in muzica ( asculta muzica anilor 80 : Michael Jackson , Modern Talking , Eurythmics, Depeche Mode , Madonna , ) .Eram impropriu numiti "punkisti "  (curentul se numea de fapt New Wave , ne tapam , gen Kim Wilde vezi link aici  ) .Am fost o generatie foarte distractiva si emancipata zic eu . Iti voi scana niste poze cu mine din acea perioada .
Muzica folk nu poate fi perimata pentru ca are ca si coloana vertebrala TEXTUL care de cele mai multe ori e o poezie veritabila .Eu insumi am numeroase compozitii pe versurile lui Eminescu si nu cred ca Luceafarul isi va pierde la un moment dat stralucirea si valoarea .Manelele nu au ca punct forte textul ci ritmul oriental foarte placut pentru unii la chefuri si distractii .Gusturile nu se discuta si fiecare asculta ce vrea .Astept raspunsurile tale .


Pentru poet - despre Adrian Paunescu
de Florin Fînaru


poezie dedicata lui Neica Nimeni
care l-a numit poet mediocru
pe Adrian Paunescu


Cu chipul lui de stînca el înca ne priveste
Si piatra lui e vie si nu mai are timp
Si-l lumineaza umbra ce tot mai mare creste,
Iar neamul îl primeste ca Zeus din Olimp.


Nu omul este mare, ci geniul poeziei
Ce-a respirat o viata în trup de muritor,
Atotputernic, tandru, stapîn al vesniciei
Murind în suferinta si renascînd în dor.


Nu arunca cu pietre în Sfinxul care doarme
Pe culmi de Burebista, pe perna de Carpati,
Caci sunt neputincioase minusculele arme,
Esti mic pe lînga tinta în care vrei sa bati!


Esti mic si totusi ura îti este mult prea mare,
Desi tu ai o vîrsta, n-ai înteles nimic...
El va-nfrunta prin veacuri urgia viitoare,
Istoria curgînda, degeaba îti explic...


Sunt pui pe lînga tine, dar mintea-mi este treaza
Si stiu sa simt prea bine pe cine m-a iubit,
Dar tie îti lipseste aceasta sfînta baza
Si-ai refuzat biletul de drum spre infinit!


El vine de departe îngenunchindu-si slava,
S-a închinat la glie, la sufletul strabun
Prin strîmta poart-a vremii prea revarsîndu-si lava
Vulcanul de iubire, degeaba tie-ti spun...


La cumpana de ape lui i-a fost scris sa creasca
Sa macine contrarii ca liber prizonier
Crepusculara zona a vietii s-o hraneasca,
Liant de zbucium sacru între pamînt si cer !


Tu-i vezi pacate multe, îl vezi fara valoare,
Dar geniul este mare, nu omul cel pierdut
Ce pleaca si ramîne cu lumea trecatoare
Pierdut în echilibrul divin si absolut.

10 comentarii:

  1. Teodor, ai pledat extraordinar, asa cum trebuie sa vorbeasca orice roman contemporan cu noi.E o mare cinste sa fii contemporan cu POETUL,dar invidiosii si nulitatile au dat mana cu ignorantii..
    Auzi, dar cine este acest Tismaneanu, ca eu nu stiu mare lucru despre el si nu stiu cati romani au habar cine este..
    Flacara aprinsa de el nu se va stinge peste veacuri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tismaneanu este cel care a facut raportul de condamnare a comunismului citit de Basescu in 2006 . http://www.mediafax.ro/politic/iliescu-asa-zisul-raport-tismaneanu-o-facatura-nefericita-jignire-a-memoriei-celor-ce-s-au-jertfit-4981595/

    RăspundețiȘtergere
  3. D-zeu sa va binecuvanteze domnule Munteanu,astazi fica mea a fost dur apostrofata ptc a postat versuri paunesciene pe peretele ei..facebook..de catre un anumit Alin Cristea..si asta ca nu a vazut poezia mea dedicata poetului...fac parte din generatia cenaclului si sant mandra de asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ioan Furtuna / Galati7 noiembrie 2010 la 03:10

    Din cauza voastra, a cenaclistilor, a acelor pierde-vara de pe vremea impuscatului, am intârziat cu cel putin 25 de ani alinierea Ro in raport cu tarile civilizate. Se vede ca polonezii si cehii nu au avut niste alde Paunescu... si unde sunt?!
    Au fost 6 milioane de spectatori la cenaclu flamura roshie... spun coledzii bolshevitchi... pai da, erau fo' 100 000 de turbati/visatori care-i vedeau toate spectacolele: le placeau minciunile manipulatorului ceausist!!
    O jogodie bolshevicka care mânca salam cu soia cu toti primii-secretari ai judetelor vizitate... sarmani români??!
    Si tu trebuie sa intelegi ca muzica folk este perimata... asa cum vor fi manelele peste inca câtiva ani...

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau sa adaug cateva comentarii :

    1. Cenaclul Flacara nu era o optiune, era singura iesire, unde era infinit mai usor de tinut in frau tineretul "revolutionar". Ca urmare, Romania s-a desteptat ultima dintre tarile din jurul nostru, fiindca tinerii nu isi doreau sindicate,democratie si libertate ci isi doreau sa se iubeasca pe tunuri sa poarte blugi si adidasi etc.
    2. Poetul Adrian Paunescu, un bun versificator, cu o inspiratie fecunda, nu este totusi in topul poetilor clasici romani, ci undeva in imediata apropiere.
    3. Strainii in obiectivitatea lor au decretat simplu : Poetul care il lauda pe Ceausescu, a fost iubit de romani;
    4 "Nu cred ca generatia mea ( 1967-68 ) a stopat progresul acestei tari" Total corect, neavand invatate de mici notiuni despre lupta contra minciunii, hotilor, impostorilor toata aceasta generatie a fost inerta in fata parintilor lor care nu mergeau la cenaclul Flacara ci la sedintele de partid.
    5. Daca incerci, fara rautate, fara sa comentezi despre omul AP devii pe loc stigmatizat: invidiosii si nulitatile au dat mana cu ignorantii... etc. Nu ma pot orpi sa concluzionez ca acesti adepti ai unui guru mioritic, ar fi facut din plin tot ce a facut el pentru o farama de glorie.
    6. dupa ce am citit comentariul despre coruptie, am inteles ca imi pierd timpul pe aici scriind : cum sa acuzi pe cineva de coruptie cand toti sunt corupti ? Pai asta est esenta Romaniei de dupa razboi, a Romaniei comuniste si ceausiste: Sa furam cu totii. Uite ca eu nu vreau sa fur si atunci ii pot spune celui care fura hot. Iar Adrian Paunescu a dat nu o mana de ajutor, ci cu toata fiinta lui grobiana.

    RăspundețiȘtergere
  6. "nu s-a meritat acel risc la care ne-am expus atunci ca puteam fi ucisi daca militia si fortele de securitate isi puneau mintea cu noi"
    oricat de mult ti-as spulbera imaginea cvasi-eroica pe care o ai despre sine trebuie sa-ti spun ca nu te-ai expus nici unui risc, cel putin nu din partea securitatii sau securitatii.
    dupa acel "risc" ce ai facut? ai asteptat sa vina iliescu ori paunescu si sa-ti dea? ai crezut ca gata, mergi la vot pe 20 mai si acolo se termina responsabilitatea ta? ti-ai asumat libertatea? dreptul de a fi liber, de a-ti crea si dezvolta viata? eu am fost agresat de muncitori in 28.ianuarie.1990, apoi pe 18.februarie.1990. am vazut mineri tabarand pe colegi si lovindu-i cu cruzime pe 14.iunie.1990. am fost scuipat pe obraz de niste vanzatoare in mai 1990 pentru ca nu votam cu Iliescu. am auzit hoarde de oameni urland din toti plamanii in 1990 "NOI MUNCIM NU GANDIM!!!" "MOARTE INTELECTUALILOR!!!" "IMGB FACE ORDINE!!!" "NU NE VINDEM TARA!!!" si s-au tinut de cuvant. nu au vadut-o au dat-o pe degeaba. ATI dat-o pe degeaba. pentru ca din ceea ce am citit esti unul dintre ei. te rog sa nu vorbesti in numele meu atunci cand vorbesti in numele poporului. si eu sunt parte a poporului si nu ma regasesc in poporul descris de tine.
    "Suntem, cred, cel mai nefericit popor din Europa." nu, nu suntem "cel mai nefericit popor" suntem un popor, suntem oameni inainte de a fi popor, exista insa o parte a acestui popor care nu pritideste in a-si plange de mila si a astepta sa i se dea, sa se faca, sa vina cineva sa faca mai bine. dar nu ei, nu, ei asteapta. ce vina am eu ca sunt obligat sa ma supun unei majoritati creata din indivizi ca si tine, acel popor? eu am incercat sa lupt, sa imi creez o viata a mea, o libertate, nu am nevoie sa-mi dea cineva, partidul, tara, conducatorii. nu, asta am vrut, insa majoritatea nu, ea a vrut sa i se dea.
    eu voi spune copilului meu ce am facut, cum am muncit, cum am refuzat sa dau spaga si cum am fost invins de omul nou creat de antena va apartine, de cenaclu, de comunisti. de tine. dar am luptat si privesc cu fruntea sus. tu ai castigat, m-ai strivit si esti "popor nefericit".
    tu ce ii vei spune? ca te-ai adaptat ca tot romanu' si ai dat o spaga, si au venit unii si nu ti-au dat o butelie? subscriu total celor spuse de bucuresci si am inteles acelasi lucru cand am dat de comentariul cu spaga: imi pierd vremea scriind pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti dau perfecta dreptate cu ce s-a intamplat dupa Revolutie .De fapt asta e si drama noastra .Ca visele de atunci s-au spulberat repede . Ne-am trezit " dezgoliti " de propaganda care ne era ca o mantie si nu stiam ce avem de fapt pe dedesubt : un corp paros cu multe malformatii . Prin '91 vazand ca nu se intrezarea nici o luminita la capatul tunelului am cazut intr-o depresie si mi-am ars jurnalul meu personal pentru ca scrisem in el la revolutie prea multe pagini cu prea mult patos .Pana la Revolutie crezusem ca Ceausescu fusese cauza inapoierii noastre ca si civilizatie .Apoi mi-am dar seama ca romanul este de fapt un mare plescar si ca nu se va putea schimba in caracter .(Oamenii nu isi schimba caracterul , cu asta te nasti ) . Asa ca am lasat-o mai moale cu patosul meu revolutionar si m-am contopit cu marea masa din jurul meu ca sa pot supravietui . "Lăsaţi orice speranţă, voi cei ce intraţi aici" ("LASCIATE OGNI SPERANZA, VOI CH'ENTRATE" (Dante, Inferno, Canto III ) e reteta supravietuirii " intr-o lume nebuna , nebuna , nebuna ."
    Daca vrei sa stii eu am votat cu Ion Ratiu .Regret si acum ca nu am avut un candidat mai destept si mai carismatic decat " bunicuta " care sa-l invinga .Iliescu ne-a batut pe toti la fundul gol .A castigat batalia cu poporul roman asa ca si Basescu .Pentru ca nu a fost altul mai bun sa-l bata ! Daramam noi oameni dar pe cine punem in locul lor .Asta e problema de fapt a noastra ! Nu avem oameni suficienti de bine pregatiti in nici un domeniu ! Facem totul repede si dupa ureche ! Iar daca cumva ,sa zicem , ca unul e mai bun decat majoritatea celorlalti i se da repede in cap ca sa nu faca nota discordanta ! De accea ne si pleaca valorile ! Suntem rai si invidiosi pe valorile noastre ! In schimb ii pupam in fund pe occidentali de nu mai putem ! Radiourile FM fac concurenta in a difuza cat mai multa muzica de afara ( pentru care se platesc si drepturi de autor ) si artistii noastri mor de foame acasa cu talentul pe ei .De aceea imi place AP .Pentru ca el cauta , descoperea si promova VALORILE NOASTRE ! Tu probabil asculti Radio Kiss FM (carcotasii ) care au facut bascalie de AP recitand niste versuri de Radu Stanca crezand ca le-a scris Paunescu .

    RăspundețiȘtergere
  8. Am uitat ceva sa adaug .In 1990 eram student la Facultatea de Litere din Iasi si pot sa-ti spun ca nu era nici un student care sa tina cu Iliescu .Nu sunt de stanga ! Convingerile politice ale lui AP nu m-au interesat niciodata . AP nu s-a inteles nici macar ca taica-sau care a fost liberal convins si , basca , si cu 15 ani de puscarie comunista la activ . Dar stii foarte bine ca de multe ori intr-o singura casa puteau locui oameni de coloraturi politice diferite si se incingeau , tata , niste polemici interminabile exact cum facem noi acum .Chiar ca ne pierdem timpul ! Parca suntem in '90 ! Ha !

    RăspundețiȘtergere
  9. Toti care denigreaza creatorul,valoarea sa inestimabila nu merita sa poarte nume de roman.Am trait tineretea cu bucuria cenaclului iar lirica de dragoste a fost si este un balsam sufletesc al generatiei noastre,Pacat ca un astfel de geniu se naste foarte rar.Nu avem dreptul sa nu_l iubim si sa-l pastram viu in memoria noastra,Ma bucur ca existati Domnule MUNTEANU

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

Teodor Munteanu-autorul cantecelului Ursuletii s-au trezit, buna dimineata

Am 2 canale pe Youtube: https://www.youtube.com/user/iasievents/videos https://www.youtube.com/user/amatoridekaraoke/videos  Adresele mel...